A A A

LIMITO S.A. to firma o polskim rodowodzie, posiadajńÖca jeden z najnowoczeŇõniejszych zakŇāadów produkcyjnych w Europie. Dzińôki innowacyjnym rozwińÖzaniom doŇāńÖczyliŇõmy do Ňõwiatowej czoŇāówki producentów ryb i owoców morza. Naszym zaŇāoŇľeniem jest oferowanie produktów najwyŇľszej jakoŇõci, a takŇľe kreowanie zwyczajów Ňľywieniowych.

Trzon naszej oferty stanowi ŇāosoŇõ norweski w róŇľnych postaciach: marynowany, wńôdzony i mroŇľony. Hodowla Ňāososia w dziewiczych fiordach Norwegii, w krystalicznie czystej wodzie, zapewnia zachowanie niezwykŇāych walorów smakowych tej ryby. ŇĀosoŇõ ze wzglńôdu na wysokńÖ zawartoŇõńá kwasów tŇāuszczowych omega-3 naleŇľy do najzdrowszych gatunków ryb. Jego mińôso jest takŇľe bogatńÖ kopalnińÖ protein, witamin i mineraŇāów, co znajduje uznanie coraz wińôkszej rzeszy Polaków. W celu edukacji polskiego spoŇāeczeŇĄstwa oraz podnoszenia swojej wiedzy na temat zdrowotnych aspektów Ňāososia wspóŇāpracujemy z Norge – norweskńÖ organizacjńÖ promujńÖcńÖ walory i konsumpcjńô Ňāososia, innych ryb oraz owoców morza pochodzenia norweskiego. Nasze dziaŇāania nacechowane sńÖ dbaŇāoŇõcińÖ o najdrobniejsze szczegóŇāy, w konsekwencji wprowadzamy na rynek innowacyjne i doskonaŇāe produkty, które szybko stajńÖ sińô odkryciem dla smakoszy.

Ambitne plany rozwoju firmy doprowadziŇāy do powstania projektu wŇāasnej fabryki. Nowoczesna fabryka, o ŇāńÖcznej powierzchni 6,8 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m²,  powstaŇāa na dziaŇāce objńôtej PomorskńÖ SpecjalnńÖ StrefńÖ EkonomicznńÖ. ZakŇāad zostaŇā zaprojektowany zgodnie z najnowoczeŇõniejszymi standardami produkcji, z uwzglńôdnieniem moŇľliwoŇõci kontrolowania wydajnoŇõci i peŇānej identyfikowalnoŇõci partii produkcyjnych – poczńÖwszy od przyjńôcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego  wyrobu dostarczanego klientom. Z poczńÖtkiem marca zostaŇāa uruchomiona pierwsza produkcja w nowo wybudowanej fabryce Limito w GrudzińÖdzu.  To jeden z najbardziej nowoczesnych zakŇāadów w Europie. Produkcja skupiona jest na produktach z Ňāososia norweskiego w postaci wńôdzonej, mroŇľonej, ŇõwieŇľej i marynowanej. Uruchomiona zostaŇāa linia do pakowania w atmosferze ochronnej MAP. Obok naszego brandu w ofercie znajdńÖ sińô takŇľe marki prywatne.WydajnoŇõńá produkcji bńôdzie sińô ksztaŇātowaŇāa na poziomie1000 ton Ňāososia wńôdzonego rocznie pod markńÖ Limito, 4000 ton Ňāososia norweskiego dla marek prywatnych.

ZakŇāad produkcyjny uzyskaŇā certyfikat HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points - System Analizy ZagroŇľeŇĄ i Krytycznych Punktów Kontroli – postńôpowanie majńÖce na celu zapewnienie bezpieczeŇĄstwa ŇľywnoŇõci przez identyfikacjńô i oszacowanie skali zagroŇľeŇĄ z punktu widzenia wymagaŇĄ zdrowotnych ŇľywnoŇõci oraz ryzyka wystńÖpienia zagroŇľeŇĄ podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu ŇľywnoŇõcińÖ produktami spoŇľywczymi; system ten ma równieŇľ na celu okreŇõlenie metod eliminacji lub ograniczania zagroŇľeŇĄ oraz ustalenie dziaŇāaŇĄ korygujńÖcych. Posiadamy równieŇľ certyfikaty BRC (standard opracowany w 1998 roku w Wielkiej Brytanii przez liderów British Retail Consortium, BRC okreŇõla wymagania dotyczńÖce bezpieczeŇĄstwa i jakoŇõci w zakŇāadach produkujńÖcych ŇľywnoŇõńá, która dostarczana jest do sieci supermarketów), IFS (International Food Standard  - mińôdzynarodowy standard bezpieczeŇĄstwa opracowany dla wszystkich producentów ŇľywnoŇõci i uczestników ŇāaŇĄcucha ŇľywnoŇõciowego).